Met dit lichtplan maak jij van je tuin een meesterwerk!

 

Licht is sfeerbepalend. Denk bij je tuin aan een lichtplan!

Een mooi tuinontwerp, de juiste materialen en een praktische indeling zijn zeer belangrijk. Maar vergeet je lichtplan niet! Een goed lichtplan geeft je tuin een extra dimensie, sfeer, en zorgt er voor dat je ook ‘s avonds van jouw prachtige tuin kan genieten.

Een lichtplan kun je laten maken door een hovenier of een gespecialiseerd Lucide dealer. Je kunt er ook voor kiezen om je lichtplan zelf te maken! Het stappenplan op deze pagina helpt je hierbij.

1. Het tuinontwerp
Het ontwerp van je tuin is de basis voor je lichtplan. Begin met het op schaal intekenen van je tuin op een plattegrond (je gebruikt hiervoor het beste ruitjespapier). Duid de belangrijke elementen in je tuin op de plattegrond goed aan. Denk hierbij aan: het terras, het gazon, de bloembakken, bomen & struiken, de looppaden en eventueel je overkapping.

2. Van tuinontwerp naar lichtplan
Bedenk wat je wilt verlichten, wat je in het donker moet kunnen zien en waar je ‘s avonds wilt gaan zitten. Zorg er voor dat je de mooie elementen in je tuin uitlicht. Het verlichten van een mooie struik, boom of gemetselde muur zorgt voor een magische en karakteristieke sfeer in je tuin. Speel daarnaast met het licht en zorg dat licht op verschillende zichtlijnen terug komt, zo breng je diepte aan.

Praktische elementen die je wilt uitlichten zijn bijvoorbeeld de plekken langs je deuren, looppaden, en eventuele hoogteverschillen in je tuin.

Tip: Zijn de praktisch uit te lichten elementen niet zo fraai, maak dan gebruik van een bewegingssensor en/of schakelaar.

Als je weet waar je ‘s avonds wil gaan zitten, zorg daar dan zeker voor voldoende lichtpunten. Liever een lichtpunt te veel, dan één te weinig.

Tip: je kunt ook gebruik maken van een dimmer, zo pas je zelf het licht en de sfeer naar wens aan!

 

3. Van lichtplan naar installatieplan
Deze belangrijke stap wordt vaak over het hoofd gezien, en is in onze ogen essentieel. Zorg voor een goed installatieplan, waarbij je in de plattegrond optekent waar je de stroom vandaan gaat halen en hoe je deze naar de gewenste plek brengt. Neem ook andere wensen mee in je lichtplan, zoals bijvoorbeeld het besparen van energie. Een andere optie zijn de nieuwe buitenstopcontacten, die vind je hier.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Waar ga ik mijn stroom vandaan halen?
  • Welke verlichting wil ik los kunnen bedienen en welk deel mag in serie staan?
  • Wil ik mijn licht of een deel daarvan schakelen met een dag/nacht sensor?
  • Wil ik mijn licht of een deel daarvan schakelen met een bewegingssensor?
  • Wil ik mijn licht zelf nog handmatig kunnen uitschakelen met een schakelaar?
  • Wil ik mijn licht automatisch aan/uit schakelen met een tijdschakelaar?

Een persoonlijke favoriet is de combinatie van een dag/nacht sensor met een tijdschakelaar. Stel de tijdschakelaar bijvoorbeeld in tussen 7.00 uur 's ochtends tot 24.00 uur ‘s nachts. Het gebruik van de dag/nacht sensor zal er dan voor zorgen dat de verlichting enkel brandt binnen deze periode wanneer het ook effectief donker is. Dit bespaart je uiteindelijk een hoop onnodige energie.

Tip 1: Teken je uiteindelijke leidingen en eventuele loze leidingen in je ontwerp in, en bewaar deze. Zo kun je op een later moment wanneer nodig altijd nog extra lichtpunten plaatsen.

Tip 2: Vind je dag/nacht sensors lastig in gebruik, een dag/nacht sensor op je lamp esthetisch niet mooi, of heb je de lampen al geplaatst? Bekijk dan eens de Twilight Sensor lichtbronnen van Lucide. Deze decoratieve lichtbronnen hebben een geïntegreerde dag/nacht sensor, onzichtbaar verwerkt in de fitting.

4. Type licht
Heb je bovenstaande stappen uitgevoerd, bepaal dan per element het type licht dat je nodig hebt. Je kunt kiezen uit direct, indirect, diffuus en accentuerend licht. Zorg ervoor dat je zowel het type licht, de lichtrichting als de intensiteit van het licht meeneemt in je plan. Het uitlichten van bijvoorbeeld een grote boom lukt enkel mooi met een zeer krachtige straler. Je padverlichting en het accentueren van hoogteverschillen doe je met wat minder krachtige en zachtere verlichting. En op je terras of onder je overkapping wil je liefst diffuus licht hebben met een mooie lichtspreiding.

 

5.Type lamp
Kies op basis van het type licht per element het type lamp. Er zijn meerdere oplossingen voor hetzelfde effect. Kies vooral wat bij jou past en wat jij mooi vindt. Je terras kun je bijvoorbeeld verlichten met een hanglamp of plafonniere, maar ook met een mooie tafel en/of vloerlamp. Daarnaast kun je kiezen voor decoratieve wandverlichting of strakke moderne up-and-down lighter.

Tip:
Gebruik enkel een up-and-down lighter als je deze halverwege je muur of schutting plaatst. Dan krijg je namelijk zo’n mooie zandloper op je muur. Het aanlichten van de hemel heeft niet heel veel nut, kies in dergelijke gevallen gewoon voor een downlighter.

6. Kies je buitenlampen.
Nu je alle stappen hebt doorlopen rest er je nog maar één ding, en dat is het uitkiezen van je buitenlampen. Bekijk de brede collectie Lucide buitenlampen en kijk welke lampen passen bij jouw persoonlijke stijl en voorkeur.

 


Niet de gewenste lamp gevonden? Geef dit dan vooral aan ons door via het contactformulier. Onze collectie is constant in beweging en we zijn zeer benieuwd naar je ideeën.

Stel hier je vraag!